środa, 2 października 2013

Figi zapiekane z miodem i winem

Z okazji dnia chłopaka (skoro już tego dnia nie zdążyłam ugotować obiadu, a potem wyszłam na cały wieczór na pokaz Chippendales'ów do Kongresowej).
Figi teraz nawet nie kosztują miliona złotych, więc można zaszaleć.

Składniki:
  • 2 figi
  • 5 migdałów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka słodkiego, czerwonego wina
  • cynamon
Figi naciąć na krzyż, lekko wywinąć brzegi i włożyć do naczynia do zapiekana. Do garnuszka włożyć masło, miód i cynamon, wlać wino i podgrzewać aż do połączenia składników. Figi polać sosem, posypać migdałami (sparzonymi, pokrojonymi w słupki) i zapiekać w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, około 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz