wtorek, 3 września 2013

Ciasto z mikrofalówki

Zrobiłam je z ciekawości i trochę z obawą, że eksploduje cały świat, jeśli zacznę piec ciasto z mikrofali.
Udało się, wszystko razem trwało jakieś 7 minut i wyszło całkiem smaczne. Sądzę, że gdyby "piec" je około 1/2 minuty krócej, na dnie zostałoby trochę płynnej masy, co w mojej wyobraźni wygląda całkiem dobrze.

Składniki: (na dwa średnio małe kubeczki)
  • 1 jajko
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  •  2 krople aromatu waniliowego
Wszystkie składniki połączyć, przełożyć do dwóch kubeczków (masa powinna sięgać do 2/3 wysokości naczynek).
Piec na najwyżej mocy mikrofalówki, około 2 min.
Ciasto wygląda jakby kipiało, ale tylko rośnie do pewnej wysokości i już nigdzie dalej się nie wybiera.





1 komentarz:

  1. To moje ciasto awaryjne gdy w domu nic słodkiego nie ma. Proste i pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń