Zrobiłam je z ciekawości i trochę z obawą, że eksploduje cały świat, jeśli zacznę piec ciasto z mikrofali.
Udało się, wszystko razem trwało jakieś 7 minut i wyszło całkiem smaczne. Sądzę, że gdyby "piec" je około 1/2 minuty krócej, na dnie zostałoby trochę płynnej masy, co w mojej wyobraźni wygląda całkiem dobrze.
Składniki: (na dwa średnio małe kubeczki)
Piec na najwyżej mocy mikrofalówki, około 2 min.
Ciasto wygląda jakby kipiało, ale tylko rośnie do pewnej wysokości i już nigdzie dalej się nie wybiera.
Udało się, wszystko razem trwało jakieś 7 minut i wyszło całkiem smaczne. Sądzę, że gdyby "piec" je około 1/2 minuty krócej, na dnie zostałoby trochę płynnej masy, co w mojej wyobraźni wygląda całkiem dobrze.
Składniki: (na dwa średnio małe kubeczki)
- 1 jajko
- 4 płaskie łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 2 krople aromatu waniliowego
Piec na najwyżej mocy mikrofalówki, około 2 min.
Ciasto wygląda jakby kipiało, ale tylko rośnie do pewnej wysokości i już nigdzie dalej się nie wybiera.
To moje ciasto awaryjne gdy w domu nic słodkiego nie ma. Proste i pyszne. :)
OdpowiedzUsuń