piątek, 6 września 2013

Kurczak 'Luc Lac'

Moja bardzo entuzjastyczna próba odtworzenia kurczaka 'Luc Lac' z chińskiej knajpki w Hali Mirowskiej. Totalnie najlepsza chińska potrawa typu chińczykowy fastfood. Nawet w moim wydaniu dobra, ale polecam spróbować oryginału.

Składniki (na 1 dużą i 1 małą porcję):
  • podwójna pierś kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
Kurczaka pokroić na kawałki i obsmażyć na łyżce oleju aż się przyrumieni.
Zdjąć z patelni, patelnię wytrzeć ręcznikiem kuchennym i rozpuścić na niej masło, podsmażyć czosnek, uważając żeby się nie zrumienił. Wrzucić kurczaka i wszystko razem podgrzać, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem sojowym albo ryżowym, sałatką coleslaw i słodkim sosem chilli.

I koniecznie nieudolnie jeść pałeczkami, tak jak ja :D



1 komentarz: