poniedziałek, 16 września 2013

Zupa kukurydziana z "Ugotowanych"

Nie za często gotuję parę razy te same potrawy (pomijając klasyki obiadowe), jednak ta zupa jest tak niemożliwie dobra, że będę ją robić dopóki starość nie odbierze mi możliwości utrzymania w ręku sitka :D
Bardzo ją polecam, jest kremowa ale nie za gęsta, trochę pikantna a trochę słodka. Idealna.

Składniki: (na około 3 porcje)

  •  2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 mała papryczka chilli
  • 500 ml wywaru z jarzyn
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól
Masło roztopić w garnku, dodać imbir, czosnek, pastę curry i drobniutko posiekaną papryczkę chilli (bez pestek). Smażyć chwilę, aż składniki lekko się zrumienią. Dodać kukurydzę i smażyć mieszając, aż cała kukurydza będzie podsmażona. Dodać paprykę w proszku i kurkumę, wlać wywar z jarzyn, doprawić solą i gotować około 5 minut.
Dodać mleko kokosowe i gotować aż kukurydza będzie miękka.
Zupę długo blendować, następnie dokładnie przetrzeć przez sitko (zostaną na nim łuski kukurydzy, należy je wyrzucić.
Przed podaniem podgrzać, P. dostał ją dodatkowo z grzankami z serem, bo to chłop i musi jeść jak trza.


A tak moja zupa wyglądała w 'Ugotowanych' :D


 

2 komentarze:

  1. Akurat oglądałam ten odcinek i właśnie szukałam tej zupy na oficjalnej stronie. Jak fajnie, że prowadzisz bloga i znalazłam ją tutaj. Wydaje mi się, że będzie pycha :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest serio świetna! Polecam z czystym sumieniem :D

    OdpowiedzUsuń