wtorek, 6 sierpnia 2013

Spring rollsy

Na szybki obiad, zjedzony w pędzie przed siłownią i fitnessem.

Składniki (na 3 porcje):
  • 2 opakowania papieru ryżowego (jest teraz w Biedrze, w ekstra cenie)
  • 1 i 1/2 pieczonej piersi kurczaka (zgrillowałam w weekend w folii aluminiowej, na zaś)
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 2 małe marchewki
  • 3 ogórki gruntowe
  • parę liści świeżego szpinaku
na sos do środka spring rollsów:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
na sos do maczania:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/3 papryczki chilli, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki wody
Marchewkę i ogórka obrać i pokroić w zapałkę, mango i awokado pokroić na podłużne kawałki.
Każdy arkusz papieru zanurzać na chwilę w ciepłej wodzie (nie za długo, bo potem się rwie), rozłożyć na płaskim talerzu, posmarować sosem cytrynowo-miodowym, ułożyć po parę słupków marchewki i ogórka, po kawałku mango, awokado i kurczaka, na wierzchu położyć liść szpinaku i całość zwinąć w roladkę, zakładając brzegi do środka, tak żeby składniki nie wypadały bokiem.

Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku i gotować około 15 min na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje, przed podaniem wystudzić.
Dobre, lekkie, beztłuszczowe. Na ten upał w sam raz.


1 komentarz: