Na szybki obiad, zjedzony w pędzie przed siłownią i fitnessem.
Składniki (na 3 porcje):
na sos do środka spring rollsów:Składniki (na 3 porcje):
- 2 opakowania papieru ryżowego (jest teraz w Biedrze, w ekstra cenie)
- 1 i 1/2 pieczonej piersi kurczaka (zgrillowałam w weekend w folii aluminiowej, na zaś)
- 1 mango
- 1 awokado
- 2 małe marchewki
- 3 ogórki gruntowe
- parę liści świeżego szpinaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/3 papryczki chilli, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki wody
Każdy arkusz papieru zanurzać na chwilę w ciepłej wodzie (nie za długo, bo potem się rwie), rozłożyć na płaskim talerzu, posmarować sosem cytrynowo-miodowym, ułożyć po parę słupków marchewki i ogórka, po kawałku mango, awokado i kurczaka, na wierzchu położyć liść szpinaku i całość zwinąć w roladkę, zakładając brzegi do środka, tak żeby składniki nie wypadały bokiem.
Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku i gotować około 15 min na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje, przed podaniem wystudzić.
Dobre, lekkie, beztłuszczowe. Na ten upał w sam raz.
Chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuń