środa, 7 sierpnia 2013

Gazpacho

Zimno nie jest, u nas na poddaszu jakieś 30 stopni.
Także zimna zupa bez gotowania, jest jak najbardziej na miejscu.

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 kg pomidorów
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeża mięta i bazylia 
  • sól i pieprz
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, nad sitkiem zawieszonym nad miską lub garnkiem (żeby sok spływał do naczynia) podzielić je na mniejsze kawałki, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do soku. Ogórki obrać, razem z papryką i cebulą pokroić w drobną kosteczkę, dodać do pomidorów. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać razem z resztą składników i wstawić do lodówki na około 2 h, żeby dobrze się schłodziło.
Do gotowego gazpacho, dodałam pokrojona w kosteczkę fetę i podałam z grzankami z chleba razowego.

Bardzo dobry pomysł na obiad, dla nieszczęśników, którym akurat wyrwano ósemki.
Sprawdzone kiedyś na P.


Ten przepis bierze udział w akcji kulinarnej:

 
 

Brak komentarzy: