Zimno nie jest, u nas na poddaszu jakieś 30 stopni.
Także zimna zupa bez gotowania, jest jak najbardziej na miejscu.
Składniki (na 4 porcje):
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, nad sitkiem zawieszonym nad miską lub garnkiem (żeby sok spływał do naczynia) podzielić je na mniejsze kawałki, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do soku. Ogórki obrać, razem z papryką i cebulą pokroić w drobną kosteczkę, dodać do pomidorów. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać razem z resztą składników i wstawić do lodówki na około 2 h, żeby dobrze się schłodziło.Także zimna zupa bez gotowania, jest jak najbardziej na miejscu.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg pomidorów
- 4 ogórki gruntowe
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeża mięta i bazylia
- sól i pieprz
Do gotowego gazpacho, dodałam pokrojona w kosteczkę fetę i podałam z grzankami z chleba razowego.
Bardzo dobry pomysł na obiad, dla nieszczęśników, którym akurat wyrwano ósemki.
Sprawdzone kiedyś na P.
Ten przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
Brak komentarzy:
Nowe komentarze są niedozwolone.