środa, 14 sierpnia 2013

Ryż na mleku z jabłkami

Retro klasyk. Pamiętam jego smak z dzieciństwa, robiła go czasami na obiad moja Babcia.
Zrobiłam w wersji trochę bardziej kremowo-płynnej, niż ta którą jadłam dawno dawno temu.
Miałam też zrobione w zeszłym roku prażone jabłka bez cukru. Też takie jak robiła moja Babcia. 

Składniki: (na 4 porcje)
  • 25o g ryżu (użyłam ryżu do puddingów z M&S, ale każdy biały ryż będzie dobry)
  • 1 l mleka 
  • 1 łyżka miodu kremowego
  • 1/2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • woda
Mleko zagotować na małym ogniu, posolić i wsypać ryż, gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż będzie miękki. Jeśli mleko za szybko będzie parowało, dolewać wody (dodałam około 0,5 l zanim ryż się ugotował). Zestawić z gazu, a jeśli ryż w trakcie stygnięcia wciąż będzie wchłaniał płyn, dolewać wody dokładnie mieszając. Przed podaniem dodać łyżkę miodu i podgrzać, już nie zagotowując.
Podałam z wyżej wymienionymi jabłkami, jogurtem naturalnym i koniecznie cynamonem.
Bez cynamonu to nie to samo :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz