Brzmi nie wiadomo jak górnolotnie, a to po prostu lody z masą kajmakową, która powstaje po gotowaniu zamkniętej puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym.
Mleko ugotowałam dzień wcześniej, myślę, że trwało to jakieś 2 h, trzeba uważać, żeby puszka była cały czas przykryta wodą, bo może eksplodować.
Składniki:
Wszystkie składniki wymieszać razem (jeśli kajmak jest zbyt gęsty, można lekko podgrzać go w garnuszku), schłodzić w lodówce i przelać do maszynki do lodów, postępować dalej zgodnie z instrukcją.Mleko ugotowałam dzień wcześniej, myślę, że trwało to jakieś 2 h, trzeba uważać, żeby puszka była cały czas przykryta wodą, bo może eksplodować.
Składniki:
- 1 puszka kajmaku
- 250 ml śmietanki kremówki
- tyle mleka 3,2% żeby dopełnić masę do pojemności 1 l (na tyle akurat mam maszynkę do lodów)
I tak było trochę za ciepło i lody zmroziły się tylko do etapu 'brei', więc przełożyłam je do pudełka i włożyłam do zamrażalnika, i tam zmroziły się do końca.
Następnym razem będę dłużej gotowała mleko, żeby masa miała bardziej karmelowy, a mniej mleczny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz