poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Grillowanie - czyli szaszłyki, drugie życie chleba i sos

Na działce trzeba grillować, nie ma od tej reguły odstępstwa i koniec.

Szaszłyki z kurczaka

Najpierw o szaszłykach. Jestem bardzo dumna z pomysłu nadziania jabłek i śliwek - poza standardowymi dodatkami.
Zamarynowałam wszystko przed południem i potem już tylko nadziałam na patyczki, kiedy grill się rozpalał.
Składniki na szaszłyki: pierś kurczaka, cukinia, cebula, papryka, pieczarki, jabłka i śliwki.
Składniki na marynatę: oliwa, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do grilla "ognista", sos BBQ, czosnek.
A potem wszystko na patyczki, na tacki i na grilla, pod czujne oko P.


Po prawej widoczne są szaszłyki dla prawdziwych mężczyzn!
Po prostu został mi sam kurczak i musiałam do tego dorobić jakąś teorię..

Pieczony, czosnkowy chleb

Po drodze do Broku, w miejscowość Poręba jest najlepszy biały chleb. Często można trafić na jeszcze ciepłe bochenki, które wiezie się na działkę w rozchylonej torebce, żeby mógł parować i pachnieć na cały samochód.
Jako dziecko zjadałam "dupkę" jeszcze przed dojechaniem na miejsce, teraz białego chleba nie jem, ale moja Mama czasem go kupuje, a ja nadaję mu drugie życie.

Składniki:
  • 1/2 bochenka chleba
  • 2 łyżki masła
  • garść posiekanej natki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Wszystko razem wymieszać w miseczce, chleb pokroić w kromki, ale nie tnąc do końca - tak żeby wciąż był w jednym kawałku. W każde zagłębienie wkładać trochę czosnkowo - pietruszkowego masła, tak żeby rozsmarowywać je na każdej kromce. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec na grillu po około 7 min z każdej strony (to zależy jak mocno rozgrzany jest grill).



Sos Jack Daniel's

Zdjęcie jest zupełnie nie kuszące, ale zorientowałam się, że powinnam je zrobić jak już właściwie nie było co fotografować.
Najlepszy sos do dań z grilla, zrobiłam go dość dawno, wszystko zużyłam na bieżąco, bo był mi wtedy potrzebny w dużych ilościach. Na szczęście 'produkuje' się go na ciepło, więc zamknęłam jeden słoiczek na czarną godzinę. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i podaję link, ponieważ robiłam bez zmian. Jest słodko - pikantny, pyszny i do kurczaka i do karkówki i do ryb z grilla.
Bardzo polecam, bo łatwo się go robi, a nijak mają się do niego te wszystkie kupne sosy z glutaminianami sodu.
Sos Jack Daniel's




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz