środa, 31 lipca 2013

Omlet chlebowy

W ramach utylizacji najlepszego chleba razowego i odmiany od kanapek-do-pracy-dla-P.

Składniki:
  • 3 kromki chleba bez skórki (u nas razowy, ale może być dowolny)
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 3 plasterki boczku
  • 1 mały wędzony oscypek
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz i zioła (u mnie oregano)
Boczek pokroić w paski, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i chleb pokrojony w kostki o boku około 0,5 cm. Wszystko razem smażyć, aż cebula się zeszkli a chleb przyrumieni.
W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i przyprawami, zalać nimi zawartość patelni i smażyć na małym ogniu aż jajka się zetną. Przekręcić na drugą stronę (zrobiłam to za pomocą talerza, żeby omlet się nie rozpadł) posypać startym oscypkiem, złożyć na pół i zsunąć z patelni na talerz, a po ostygnięciu zapakować do pudełka śniadaniowego.
Do tego zapakowałam P. ketchup i sałatkę z pomidora, papryki, cebuli, ogórka kiszonego, bazylii i mięty z oliwą z oliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz