środa, 9 października 2013

Schab 'pięciominutowy'

Widziałam ten przepis u kogoś na blogu i pomyślałam sobie - to się nie może udać, za mało przy tym pracy.
Jednak pewnego dnia przepełniła się czara goryczy, kupiłam tak wstrętną wędlinę drobiową, że nie dało się jej jeść, postanowiłam więc zaryzykować i spróbować zrobić sama jakieś mięso do chleba.
I wiecie co? Udało się :D
Schab nie wymaga żadnej pracy, a jest pyszny, wilgotny, aromatyczny.
Powiedziałabym nawet, że niemalże tak smaczny jak ten Teściowej, która zawsze na nasz przyjazd piecze dla nas kilogram i pakuje nam na wynos.

Składniki: (zrobiłam na próbę z połowy porcji)
  • 1/2 kg schabu
  • ok 1,5 l wody (tyle, żeby zakryła mięso)
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1.2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1/4 łyżeczki - gorczycy, słodkiej papryki, ostrej papryki i kolendry
W garnku umieścić wszystkie przyprawy, wlać zimną wodę i włożyć mięso. Zagotować i od tego momentu gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, postawić w chłodnym miejscu i następnego dnia powtórzyć manewr z gotowaniem. Kiedy schab ostygnie jest gotowy do jedzenia :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz