piątek, 4 października 2013

Cynamonowe śliwki w occie

Skoro już kupiłam ocet, a wyszedł mi tylko jeden słoiczek grzybów, postanowiłam przełamać swój lęk przed wytrawnymi przetworami.
Żeby nie rzucać się na zupełnie głęboką wodę, postanowiłam zrobić słodko-kwaśną zalewę.


Składniki: (na 3 średnie słoiki)
  • 1/2 k węgierek
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
Śliwki nacinać wzdłuż i wyjąć pestki, ułożyć ciasno w słoikach. Wodę zagotować z octem i przyprawami, wrzącą zalać śliwki, szybko zakręcić słoiki i ustawić do góry dnem.

Na razie nie mogę ocenić efektów, ale za jakieś pół roku zbiorę się na odwagę i zajrzę do środka :)

 

1 komentarz: