Wczoraj pracowałam nad sobą i nad zdiagnozowanym brakiem umiejętności odpoczywania.
Mój P. stanowczo zażądał, żebyśmy nic nie robili cały dzień, z przerwą na pójście na obiad do babci. Jednak przy całym tym nicnierobieniu coś jeść trzeba, mając nieograniczony czas na przygotowanie i zjedzenie śniadania powstały takie dwie, niesamowicie fajne 'małe' dania.
Kanapki z pieczonym buraczkiem i białym serem
Składniki:
Należy obrać go ze skórki, zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 1 h (aż będzie miękki), zrobiłam to dzień wcześniej i trzymałam go w lodówce.
Kromki bułki skropić oliwą, ułożyć cieniutkie plasterki buraczka, skropić sokiem z cytryny. Na to położyć cienkie plastry sera białego, posolić i popieprzyć. Migdały uprażyć na suchej patelni i posiekać, posypać nimi kanapki i jeszcze raz wszystko delikatnie skropić oliwą.
Tak nam to smakowało, że P. dostał dziś taką kanapkę również do pracy.
Figowe caprese z dressingiem jagodowym
Składniki:
Na talerzu układać na zmianę plastry opuncji i mozzarelli, przed podaniem polać dressingiem.
Lekkie, słodko - ostre, bardzo nam smakowało.
Mój P. stanowczo zażądał, żebyśmy nic nie robili cały dzień, z przerwą na pójście na obiad do babci. Jednak przy całym tym nicnierobieniu coś jeść trzeba, mając nieograniczony czas na przygotowanie i zjedzenie śniadania powstały takie dwie, niesamowicie fajne 'małe' dania.
Kanapki z pieczonym buraczkiem i białym serem
Składniki:
- razowa bułka na zakwasie
- upieczony buraczek *
- ser biały
- migdały
- oliwa
- sok z cytryny (lub limonki)
- sól i pieprz
Należy obrać go ze skórki, zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 1 h (aż będzie miękki), zrobiłam to dzień wcześniej i trzymałam go w lodówce.
Kromki bułki skropić oliwą, ułożyć cieniutkie plasterki buraczka, skropić sokiem z cytryny. Na to położyć cienkie plastry sera białego, posolić i popieprzyć. Migdały uprażyć na suchej patelni i posiekać, posypać nimi kanapki i jeszcze raz wszystko delikatnie skropić oliwą.
Tak nam to smakowało, że P. dostał dziś taką kanapkę również do pracy.
Figowe caprese z dressingiem jagodowym
Składniki:
- 2 opuncje figowe (mogą być też zwykłe figi, ale akurat miałam opuncję, kupiłam jakiś czas temu w Biedronce, zachęcona niską ceną i sporą egzotycznością i tak chodziłam koło nich jakiś czas, nie wiedząc do czego je użyć)
- 1 kulka sera mozzarella (u nas light)
- 2 łyżki dżemu jagodowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- pieprz
Na talerzu układać na zmianę plastry opuncji i mozzarelli, przed podaniem polać dressingiem.
Lekkie, słodko - ostre, bardzo nam smakowało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz