wtorek, 10 września 2013

Zapiekanka z grzybami i cukinią

Zaczęłam przynosić dwójce moich znajomych, z którym pracuję w tym samym budynku, lancze. Partycypują w kosztach zakupów, a dla mnie to nie problem przecież, żeby zrobić trochę więcej, skoro i tak codziennie gotuję.
Co prawda Misiek grozi mi, że jak będzie dostawał za mało ziemniaków to zadzwoni do Sanepidu i do ZUS-u, że mam nie zarejestrowaną działalność gospodarczą i brak badań, ale Misiek teraz robi masę więc jest nieco nerwowy.
Swój domorosły i chałupniczy catering rozpoczęłam właśnie od tej potrawy, którą wymyśliłam sama, w windzie, ponieważ dostałam od koleżanki cukinię (własnej produkcji) i chciałam ją jakoś godnie wykorzystać.

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag świeżych podgrzybków
  • 1 rulon ciast francuskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • soł i pieprz
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, zrobić z nich puree (z dodatkiem masła, mleka, gałki i sol) i odstawić.
Pokrojoną w piórka cukinię i posiekany drobniutko czosnek podsmażyć chwilę na łyżeczce oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cukinię oraz oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby. Dusić pod przykryciem aż cukinia zmięknie (nie obierałam jej, więc czekałam aż skórka będzie miękka), doprawić solą i pieprzem.
Puree wyłożyć na dno blaszki (użyłam pokrytej teflonem blaszki do pieczenia ciasta), na nie wyłożyć farsz grzybowo-cukiniowy i całość przykryćpłatem ciasta francuskiego (delikatnie dogniatając na brzegach).
Piec aż ciasto się zrumieni i przed nakładaniem odstawić na chwile, aż delikatnie przestygnie.
Do tego podałam moją ulubioną sałatę z sosem vinegret.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz