środa, 18 września 2013

Makaron z sosem grzybowym

Ze świeżych grzybów zebranych przez Mamę w Broku.

Składniki: (na 4 porcje)
  • 1 średnia miska podgrzybków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 małego kartonika śmietanki kremówki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
Oliwę rozgrzać na patelni, cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię, dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć chwilę aż do zeszklenia się cebuli. Wlać piwo i odparować je, aż powstanie gęsty sos. Zwiększyć płomień palnika i dodać grzyby, smażyć je aż będą miękkie (około 7 minut), z patelni odlać trochę sosu, połączyć ze śmietanką i wlać do grzybów. Dodać posiekaną natkę, sól i pieprz.
Ja podałam sos grzybowy z razowym makaronem spaghetti, ale można go podać np z plackami ziemniaczanymi, albo kopytkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz