Cukinia przyjechała w torbie Klaudii z Nowego Sącza do Poznania. Tam spędziła noc zasypiając przy "Wróżbicie Macieju" i budząc się po bardzo krótkiej nocy przy "Rozmowach w toku". Potem w mojej walizce przyjechała do Warszawy i została spożytkowana w możliwie najlepszy sposób.
Składniki:
Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty warzyw, wrzucić kiełbasę, wlać passatę i dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Ja lubię stan skrajny, kiedy cukinia prawie się rozpada, ale można gotować krócej.
Dodać zioła, posolić, posypać szczypiorkiem i można jeść.
U mnie z chlebem żytnim na zakwasie.
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 razy po 1/2 papryki (żółtej, zielonej i czerwonej)
- parę pieczarek
- 3 duże pomidory
- 350 g passaty pomidorowej
- 3 kawałki kiełbasy śląskiej
- bazylia, sól i pieprz, szczypiorek do przybrania
Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty warzyw, wrzucić kiełbasę, wlać passatę i dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Ja lubię stan skrajny, kiedy cukinia prawie się rozpada, ale można gotować krócej.
Dodać zioła, posolić, posypać szczypiorkiem i można jeść.
U mnie z chlebem żytnim na zakwasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz