czwartek, 26 września 2013

Jajka zapiekane z kiełbasą myśliwską i pieczarkami

To mój wytwór weekendowo-śniadaniowy.
W dodatku udało mi się tak je upiec, że żółtko było płynne, a to mnie jednak niezmiennie cieszy.

Składniki (porcja damska - 1 jedno jajko i męska - 2 jajka ;))
  • 3 jajka
  • 1/2 małego kawałka kiełbasy myśliwskiej
  • 3 średnie pieczarki
  • 1/2 małej cebuli
  • koperek
  • sól i pieprz
Użyłam silikonowej foremki do muffinek, takiej z wgłębieniami.
Każde z 3 wgłębień wykładam cienkimi pasterkami kiełbasy (spód i boki), pokrojoną drobno cebulę podsmażam razem z pieczarkami, wykładam na kiełbasę, lekko solę i ostrożnie wbijam jajko - tak, żeby nie uszkodzić żółtka), posypuję solą, pieprzem i koperkiem, następnie wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, najpierw na około 5 minut, a potem na drugie 5 pod rozgrzany grill.
Po upieczeniu, delikatnie wyjmuje z foremek i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz