wtorek, 15 października 2013

Pieczony omlet z cukinią

Na sobotnie śniadanie o godzinie 15 :)
Trochę za bardzo podkręciłam piekarnik i dorzuciłam termoobieg, więc zrobił mi się pokraczny pseudo-suflet.
Następnym razem zrobię z innymi dodatkami, bo bardzo nam smakował.

Składniki: (1 męska i 1 damska porcja :) )
  • 4 jajka
  • porwane listki świeżej bazylii
  • 1/2 małej cuknii
  • 50 g sera żółtego
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz
  • masło do posmarowania foremek
 Jajka roztrzepać z solą i bazylią, cukinię zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynów (ściskając między dłońmi), większość (zostawić trochę, do posypania omletu z wierzchu) sera również zetrzeć na tarce, razem z cukinią dodać do masy jajecznej, dodać bazylię, doprawić solą i pieprzem i przelać do naczynek wysmarowanych cienko masłem.
Potem nastawić za wysoką temperaturę, wyjść z kuchni i przestać kontrolować sytuację.
Albo rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec pod nadzorem aż masa się zetnie.



A do omletów, można podać tosty :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz