czwartek, 25 lipca 2013

Placki z riccotą

Zalegało mi pół pudełeczka riccoty, więc użyłam jej do placków, na lancz dla P. do pracy.
Robiłam 'na oko', ale mniej więcej staram się odtworzyć proporcje.

Składniki:
  • 1/2 pudełeczka riccoty
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • szczypta soli
  • 1 brzoskwinia
 Serek rozetrzeć z żółtkiem, połączyć z kefirem, masłem, cukrem, proszkiem, sodą i mąką, białko ubić na pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w ciasto.
Na mocno rozgrzanej patelni smażyć placuszki dowolnego kształtu i rozmiaru, kiedy dół będzie już prawie usmażony, na górze układać i lekko wciskać kawałki brzoskwini (proponuję, żeby pokroić ją w plastry, żeby zbytnio nie wystawała), a potem przewracać je na drugą stronę.
Można zjeść np z jogurtem naturalnym, miodem, cynamonem i malinami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz