piątek, 26 lipca 2013

Grillowany indyk i brokuły z sosem serowym

Odgrzewaliśmy wczoraj z W. starą znajomość i pod to odgrzewanie, razem z P. jedli taki właśnie obiad.

Składniki:
- na grillowanego indyka
  •  filet z piersi indyka, pokrojony na 3 porcje
  •  saszetka ostrej marynaty (teraz już robią takie fajne, bez glutaminianu, same przyprawy)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
Indyka lekko rozbić tłuczkiem, cebulę pokroić w grube plastry, marynatę połączyć z olejem i wszystko razem umieścić w misce. Wstawić do lodówki na noc, lub jeśli mamy mało czasu, odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 1 h.

Patelnię grillową rozgrzać, grillować mięso i cebulę, aż się zrumienią

- na brokuły z sosem serowym

  • brokuły
  • 1/2 kostki fety
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 cebula
  • trochę wody, do uzyskania dobrej konsystencji
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić (nie tylko zeszklić) na patelni, dodać pokruszoną fetę, śmietanę, ser żółty, czosnek i pieprz. Na małym ogniu połączyć ze sobą składniki, jeśli sos będzie za gęsty, dolać odrobinę wody.
Brokuły ugotować w koszyczku na parze. Po ugotowaniu polać ciepłym sosem.

Indyka i brokuły można podać z ryżem albo ziemniakami. U mnie z ziemniakami, ugotowanymi w nie posolonej wodzie, bo zapomniałam..


1 komentarz:

  1. jak lekko i zdrowo! dostarczenie składników potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu - maksymalne! lubię takie dania :]

    OdpowiedzUsuń