poniedziałek, 22 lipca 2013

Wieczór Kawalerski M.

Mój P. jako świadek, organizował wieczór kawalerski swojego przyjaciela, gdzie byli i co robili, nie nam wnikać. Ja natomiast znając swoje miejsce i mając łańcuch długości nie pozwalającej opuścić kuchnię (chyba, że do sklepu po niezbędne produkty), przygotowałam im jedzenie, żeby możliwie zniwelować stopień sponiewierania i ustrzec przed jedzeniem skrzydełek z KFC.

Zacznę od zdjęcia "grupowego".


A teraz po kolei:

Ciabatty caprese 

Przepis z Kwestii Smaku - Ciabatta caprese, z taką zmianą, że z braku możliwości podania na ciepło, przygotowałam je wieczorem, zawinęłam każdą ciabattę w folię spożywczą, ułożyłam razem w blaszce i obciążyłam książkami, w sobotę, przed podaniem, pokroiłam w ok 3 cm grubości kawałki.



Kanapki klubowe

Inspiracja z Kwestii Smaku - Kanapka klubowa, z paroma zmianami.
- do zrobienia kanapek użyłam 'chleba chorwackiego' (trochę jak ciabatta, ale lżejszy)
- boczek podsmażyłam na patelni, pokroiłam w bardzo, ale to bardzo małą kostkę i wymieszałam z masłem, którym smarowałam kromki
- użyłam kupnej wędliny


Krążki cebulowe

Wbrew pozorom, to chyba z nimi miałam najwięcej roboty, ponieważ za każdym razem kiedy ciasto skapywało mi do płatków, zlepiały się one w bryłki, a przestawały przylepiać do krążków, więc musiałam zmieniać zawartość talerza trzy razy.

Składniki:
  • 6 dużych cebul
  • woda i mąka (tyle żeby po zmieszaniu uzyskać ciasto o gęstości takiego na naleśniki)
  • sól i pieprz
  • płatki kukurydziane (około pół paczki)
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Olej wlać do garnka z grubym, szerokim dnem (na około 3 cm wysokości) i dobrze go rozgrzać.
Cebulę pokroić na plastry grubości około 1 cm, rozdzielić na krążki. Płatki kukurydziane włożyć do grubego woreczka, np takiego na mrożonki, szczelnie go zamknąć i parę razy rozwałkować zawartość wałkiem (muszą się pokruszyć na malutkie kawałeczki).
Każdy krążek zanurzać w cieście, pozwalać nadmiarowi spłynąć z powrotem do talerza, obtaczać w płatkach i wkładać do gorącego oleju, smażyć na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu układać na ręczniku papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Do tego podałam majonez i cytrynę pokrojoną na ósemki.


Sałatka śledziowa

Składniki:
  • 2 tacki śledzi w oleju a'la Matjas
  • 30 dag malutkich, młodych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 słoika marynowanej papryki (miałam domową)
  •  koperek
  • majonez i jogurt naturalny 
  • pieprz
Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki, ziemniaki wyszorować, pokroić na ćwiartki i ugotować w mundurkach i zostawić do ostygnięcia, cebulę pokroić na cieniutkie piórka, paprykę na kawałeczki.
Wszystko razem wymieszać, dodać w dowolnych proporcjach majonez i jogurt (dałam dużo majonezu, bo to miało być męskie jedzenie, gdybym robiła dla siebie, dałabym tylko jogurt i też było bardzo dobrze), dodać posiekany koperek i pierz do smaku.


Sałatka z kurczakiem i sosem z gorgonzoli

I znów przepis z Kwestii Smaku - Sałatka z kurczakiem i awokado
Do sałatki nie dodałam ogórka kiszonego (jakoś zupełnie mi tu nie pasował), a do sosu nie dodałam koperku. Reszta bez zmian.


Ruloniki z bakłażana z fetą

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1/2 kostki fety
  • 1/2 kostki twarogu tłustego
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana, bez pestek
  • dużo świeżej mięty
  • pieprz, oliwa, sok z cytryny
Bakłażana pokroić wzdłuż, na jak najcieńsze plasterki (nie jest to proste, wymaga sporej koncentracji :) ), skrajne kawałki nie nadają się na roladki, są za małe i składają się głównie ze skórki.
Skropić oliwą i zgrillować na patelni grillowej z dwóch stron, aż zaczną się robić lekko przezroczyste.
Fetę rozgnieść widelcem razem z twarogiem, posiekaną papryczką i posiekanymi liśćmi mięty, doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. 
Ja przygotowałam poprzedniego dnia wieczorem bakłażany i farsz, ale ruloniki robiłam dopiero w sobotę, ponieważ bałam się, że puszczą wodę i nie będą wyglądały zbytnio atrakcyjnie. Na każdy kawałek nakładać łyżeczkę farszu, zwijać ruloniki i układać łączeniem do dołu, posypać dodatkową porcją mięty. 



Paczuski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Znowu Kwesta Smaku - Paczuszki ze szpinakiem i fetą
- z przypraw użyłam: pieprz, gałkę muszkatołową i 1 ząbek czosnku
- nie użyłam szynki
- ciasto francuskie kupiłam, nie jestem na razie tak odważna, żeby robić swoje..
- podałam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego

Podobno to właśnie one cieszyły się największym zainteresowaniem.


Gulasz wieprzowy na czerwonym winie

Przepis z Kwestii Smaku - Gulasz wołowy na czerwonym winie i porto
Musiałam wprowadzić parę zmian, ale gulasz wyszedł świetny, nigdy tak dobrego nie jadłam.
- użyłam mięsa wieprzowego
- zamiast porto, wlałam do garnka całą butelkę wytrawnego, czerwonego wina i ok 100 ml wódki
- użyłam wywaru z jarzyn, który na te potrzeby ugotowałam dzień wcześniej, z jarzyn zrobiłam klasyczną sałatkę jarzynową, na użytek domowy
- przed "pieczeniem", przełożyłam zawartość garnka do zwykłej blachy do pieczenia ciast i w niej wstawiłam  do piekarnika
- do tego zostawiłam imprezowiczom chleb staropolski i sałatę karbowaną z ogórkiem i papryką, z sosem vinegret
Smakowało na pewno, bo do domu wrócił tylko przypalony garnek.



























No i na słodko. 

Ciastka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady

Przepis ze strony Moje Wypieki Ciastka z masła orzechowego z czekoladowymi drobinkami
Może nie powinnam pokazywać zdjęć oryginału, bo sama sobie strzelam tym w kolano, moje ciastka wyszły płaskie i podczas pieczenia, stykały się krawędziami, co spowodowało, że zrobiły nieco kwadratowe. Wydaje mi się, że w przepisie jest trochę za dużo masła (masło orzechowe samo w sobie jest już przecież bardzo tłuste), a może miałam za niską temperaturę w piekarniku (nie mogę z nim dojść do ładu i składu, źle pokazuj temperaturę, z przodu piecze mocniej i tego typu ekscesy).


Kruche ciasto z malinami

Podobno tegoroczny przebój na wszystkich blogach. Spróbowałam kawałek jeszcze przed imprezą, tak byłam ciekawa jak smakuje i faktycznie jest rewelacyjne, maliny są kwaskowate, pianka słodka, natomiast kruche ciasto lubię zawsze, i na słodko i na słono.
Przepis z Moich Wypieków - Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
Jednak zawsze trzymam się własnego, niezawodnego przepisu na ciasto kruche, który mam od Mamy i nigdy nie zmienię go na żaden inny.

Składniki na ciasto kruche (wg. Mojej Mamy):
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Zimne masło posiekać,  wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrabiać aż się połączą. Potem podzieliłam ciasto w proporcji 40% do 60% (jak w przepisie) i w osobnych, szczelnie zamkniętych torebkach włożyłam do lodówki. Kiedy ciasto było już mocno schłodzone, szybko wykleiłam spód blachy (ciasta kruchego nie można ogrzewać, ponieważ robi się bardzo twarde po upieczeniu) i podpiekłam przed nałożeniem piany. Dalej robiłam już wszystko zgodnie z przepisem, wystudzone ciasto jednak zamiast posypać cukrem pudrem, polukrowałam.
W większości przepisów zwiększyłam proporcjonalnie ilość składników, tak żeby ilość była odpowiednia dla 8 mężczyzn :)

4 komentarze:

  1. Same smakołyki! To musiała być PYSZNA impreza! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zniwelować stopień sponiewierania... :) :) :)

    Teraz chętnie bym zjadła te paczuszki ze szpinakiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiała być pyszna, bo zobaczyłam P. dopiero w niedzielę wieczorem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej ale się smacznie zrobiło. Ja jeszcze nie mam pomysłu. Za to mój przyszły mąż kawalerskie chce tutaj robić https://neworleans.pl/

    OdpowiedzUsuń