piątek, 19 lipca 2013

Orientalne leczo z bakłażanem

Kupiłam w Lidlu 3 bakłażany i chodziłam wokół nich ze 3 dni, nie wiedząc co z nimi począć. Poczęłam leczo.
Trochę inne niż to standardowe, z pieczarkami i papryką, ale smakowało nam bardzo. Odkryłam niedawno kumin rzymski i tutaj przydał się idealnie.

Składniki:

  • 1 spory bakłażan
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 duże cebule
  • 2 duże pomidory
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego
  • garść rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • parę ziarenek kuminu rzymskiego
  •  sól i pieprz
  • ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia na samym końcu gotowania
Z podanych składników wychodzą 3 - 4 porcje.
W dużym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone na krótsze kawałki strączki fasolki (wcześniej należy odciąć obydwa końce), wlać przecier i dolać ok 1 szklankę wody. Gotować na małym ogniu do momentu kiedy warzywa zrobią się miękkie, a sos nieco odparuje. Dodać resztę przypraw i jeśli to konieczne - zagęścić mąką ziemniaczaną.
P. podałam z ziemniakami, a ja zjadłam bez dodatków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz