piątek, 19 lipca 2013

Jaglanka z owocami

Wszyscy teraz zachwycają się kaszą jaglaną. Faktycznie jest smaczna i bardzo zdrowa.
Zrobiłam nam śniadania do pracy, podobne do owsianki, a jednak trochę inne.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 1/2 litra mleka owsianego (może być też każde inne)
  • 1/4 łyżeczki soli
Z tej ilości wychodzi jedna duża i jedna średnia porcja.
Jeśli chodzi o dodatki, to już zupełna dowolność. 
Użyłam cynamonu i miodu do kaszy i na wierzchu ułożyłam owoce, na końcu posypałam kruszonymi migdałami.
Kaszę wysypać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą (jeśli tego nie zrobimy, po ugotowaniu będzie gorzkawa) i wrzucić na gotujące się, posolone mleko. Płomień gazu ustawić na możliwie mały i gotować, aż kasza wchłonie mleko i zgęstnieje. Po wystudzeniu dodać cynamon i miód, przełożyć do lanczowych pudełeczek i udekorować owocami i migdałami.
Można to wszytko zrobić wieczorem i wstawić na noc do lodówki. W pracy natomiast podgrzać w mikrofalówce albo jeść na zimno (jadłam na zimno, bo szkoda mi było mordować w wysokiej temperaturze miód).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz