Moment, w którym odkryłam, że taki zakwas to nic trudnego, był jednym z najbardziej zadziwiających momentów moje życia (zaraz po tym, w którym odkryłam, że jeden plasterek szynki nie jest zrobiony z jednego psiego języka).
Na razie się kisi, jak już będzie gotowy - zrobię mnogość żurkową i to opiszę to ze szczegółami.
Składniki:
O samym żurku napiszę, kiedy będę go robić :D
Na razie się kisi, jak już będzie gotowy - zrobię mnogość żurkową i to opiszę to ze szczegółami.
Składniki:
- 1 litr przegotowanej, ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 3 ząbki czosnku, obrane i zgniecione płaską stroną noża
- 3 liście laurowe (można dodać też parę kulek ziela angielskiego, ale niestety nie miałam)
- 'dupka' chleba żytniego na zakwasie
O samym żurku napiszę, kiedy będę go robić :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz