poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sałatka z jeżynami i fetą

Jako dodatek do kurek z bundzem, z mojej niewysychającej studni inspiracji, Kwestii Smaku.
Musiałam tylko wprowadzić siermiężny zamiennik, z racji totalnego braku melonów w Lidlu, gdzie robiliśmy zakupy w drodze na działkę. Także zamiast melona - jabłko i też było bardzo miło.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 małe, tegoroczne jabłko
  • 1 pudełeczko jeżyn
  • 1/2 pudełka rukoli
  • 1/2 kostki chudej fety
  • 1 łyżeczka oliwy
na sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól i pieprz
Jabłko obrać , pokroić w kostkę i wymieszać ze wszystkimi składnikami sosu. Rukolę wyłożyć na talerze, posolić i popieprzyć, skropić oliwą. Ja jeżyny przekroiłam wzdłuż na połówki, bo wydawały mi się ogromne, wyłożyłam je na rukolę, na nie jabłko i fetę, na końcu polałam całość sosem, w którym czekało jabłko.
Całkiem niezła, ale doszliśmy z P. do wspólnego wniosku, że kurkowa lepsza :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz